Waarom een autoversterker?

Autoversterker
Vind jij het geluid in je auto niet mooi klinken? Een autoversterker kan daarbij helpen. In dit artikel wordt meer informatie gegeven over de werking van een autoversterker en de verschillende soorten versterkers.

De meeste autoradio’s hebben een vermogen van 4 x 25 watt. Dat wil eigenlijk zeggen dat er vier speakers aanwezig zijn in de auto die elk een vermogen hebben van 25 watt. Het aantal watt wat weergeven staat is het uiterst haalbare vermogen en in de praktijk wordt dat eigenlijk nooit behaald. Het kan zelfs voorkomen dat wanneer er daadwerkelijk 25 watt wordt gegeven dat het geluid gaat vervormen. Iets wat je natuurlijk absoluut niet wilt. Om dit te voorkomen kan er een (losse) autoversterker geplaatst worden. De versterker zorgt er namelijk voor dat er meer stroom geleverd kan worden en daardoor is de kans op vervormingen veel minder groot. Daarnaast zal de kwaliteit van het geluid stukken beter zijn.

Wist je dat? Een versterker van 4 x 25 watt een veel mooier geluid geeft dan een autoradio van 4 x 25 watt!

Hoe werkt een autoversterker?
Een versterker versterkt het geluid. Dat klinkt erg logisch maar hoe werkt dat dan eigenlijk? Normaal gesproken geeft de autoradio een geluidssignaal aan de boxen. Wanneer er een versterker tussen is geplaatst gaat het signaal eerst naar de versterker en vervolgens naar de boxen. De versterker concentreert zich volledig op de audio en gebruikt daar al zijn vermogen voor. Hierdoor zal het geluid vele malen mooier klinken dan wanneer het signaal door de autoradio aan de boxen wordt gegeven.

Om het verhaal nog wat technischer te maken kan een versterker opgesplitst worden in twee verschullende delen, namelijk een voorversterker en een eindversterker. De voorversterker zorgt er eigenlijk voor dat het signaal wat vanaf de radio of ander apparaat wordt gegeven klaargezet wordt voordat het signaal naar de boxen wordt verstuurd. Op dit moment is het mogelijk om toonregelingen door te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen of verminderen van de bass. De eindversterker is er alleen om het signaal zo “clean” en veilig mogelijk naar de boxen te versturen.

De verschillende soorten autoversterkers?
Er zijn verschillende soorten versterkers op de markt verkrijgbaar, namelijk:

  • Mono versterker: bedoeld om de bass oftewel de subwoofer te versterken.
  • 2 kanaals versterker: deze dient om alleen de voor- of achterspeakers of een subwoofer te vesterken.
  • 4 kanaals versterker: deze dient om voor- en achterspeakers of een subwoofer en voor- of achterspeakers te versterken
  • 5 of meer kanaals versterkers: hiermee kunnen nog meer kanalen (speakers) afzonderlijk aangestuurd worden.
  • Versterker met DSP (Digital Sound Processor): een meerkanaals versterker met ingebouwde digitale processor om het geluid tot in het kleinste detail af te stellen.

De prijs van de versterkers is afhankelijk van het aantal kanelen en de kwaliteit van de gebruikte materialen. Een relatief goedkope versterker is verkrijgbaar vanaf ongeveer €80,-. De duurdere zijn te koop vanaf enkele honderden euro’s tot aan enkele duizenden euro’s. Het is verstandig om versterkers vooraf met elkaar te vergelijken zodat u kunt ervaren waar het beste geluid vandaan komt.


Autoradio inbouwen